Tomträtt
Tomträtt är en nyttjanderätt som innebär att du har rätt att använda ett särskilt markområde som ägs av Västerås stad för din fastighet och tomt. För detta betalar du en avgift som kallas avgäld.
Som tomträttshavare har du samma rätt att använda marken som om du vore ägare, utifrån de ändamål och användning som tomträtten är upplåten till. Vilket ändamål och användning som gäller står i avtalet. Du kan sälja tomträtten och friköpa den men inte inte säga upp den.
Skatteverket taxerar marken på samma sätt som alla andra fastigheter. Som tomträttshavare betalar du fastighetsskatt, du kan belåna tomträtten och du som privatperson får dra av avgälden som ränta i din deklaration. Västerås stad skickar ut kontrolluppgifter på inbetalad avgäld varje år.
Regler om tomträtt finns i Jordabalken.
Du som har en tomträtt betalar en avgift till staden för att få använda marken. Det kallas tomträttsavgäld. Du nyttjar marken genom ett tomträttsavtal.
Avgiften är oförändrad under en bestämd tid, vanligtvis 10 eller 20 år. Ungefär ett år innan avgiftsperioden upphör så skickas ett tilläggsavtal till dig för den nya perioden.
Kommunstyrelsen beslutade den 12 april 2023 om principer för hur avgälden ska beräknas i enlighet med lagar och praxis.
Avgift för småhus
Avgälden, det vill säga avgiften, för småhus beräknas som en ränta på marktaxeringsvärdet för föregående år fastställt av Skatteverket. Räntan fastställs av domstolspraxis.
Avgiftsräntan är för närvarande:
- 3 procent för tioåriga avtalsperioder
- 4,5 procent för tjugoåriga avtalsperioder.
Uträkning:
marktaxeringsvärde föregående år X ränta = årsavgäld
Avgift för flerbostadshus och näringslivsfastigheter
Avgälden, det vill säga avgiften, för flerbostadshus och näringslivsfastigheter beräknas på liknande sätt förutom att marken värderas av en fastighetsvärderare för att få fram ett marknadsvärde där räntan fastställer avgiften.
Uträkning:
marknadsvärde X ränta = årsavgäld
Friköp av ändamål småhus
Om du vill äga marken i stället för att ha en tomträtt kan du friköpa tomträtten av Västerås stad. Du kan friköpa tomträtten vid ett månadsskifte oavsett avtalets löptid.
Kommunfullmäktige har beslutat att tomträttshavare till småhus kan friköpa sin tomträtt till 65 % av marktaxeringsvärdet föregående år.
Friköp till annat ändamål än småhus
Tomträtt som är upplåten till annat ändamål än småhus kan i de flesta fall friköpas till marknadsvärdet om staden godkänner friköpet.
Så friköper du tomträtten
Om du önskar att friköpa tomträtten ska du kontakta mark- och exploateringsenheten som hjälper dig vidare.
Efter ett friköp ska ny lagfart sökas hos lantmäteriet där det tillkommer kostnader för stämpelskatt, expeditionsavgift samt kostnad för hantering av eventuella pantbrev.
Telefonnummer till Lantmäteriet: 0771–63 63 63
Det är alltid du som tomträttsinnehavare som har ansvar för att se till att träden på tomten hålls i säkert och vårdat skick. I tomträttsavtalet står vad som gäller för trädfällning på din tomträtt.
Vill du fälla träd ska du ansöka om det hos Västerås stad. Staden kan neka fällning av träd på tomträtt om trädet har stor betydelse för områdets helhetskaraktär. Du som tomträttshavare bekostar godkänd trädfällning.
Träd som har mistel, gamla ekar eller andra sällsynta träd kan dock vara skyddade och då krävs särskilt tillstånd för att fälla, detta gäller oavsett om du är tomträttshavare eller fastighetsägare.
Om du är osäker på om trädet du vill fälla är skyddat rekommenderar vi att du kontaktar Länsstyrelsen.
Nya småhustomträtter med större valfrihet sedan 1 januari 2024
Sedan maj 2024 släpps nya småhustomter där du som innehavare har valet att antingen köpa tomten eller få tomten upplåten med tomträtt. Syftet är att göra det lättare för dig som privatperson att bygga och äga ditt småhusboende men inte behöva ta banklån för att köpa tomten. Beslutet är fattat av kommunfullmäktige. Småhustomterna med tomträtt förmedlas av Bostad Västerås till de som står i deras tomtkö.
Varför förändras avgälden/avgiften?
Vi ser över avgälden vart 10 år vilket är det lagen fastslår. Eftersom den ändras så sällan kan den nya avgälden upplevas hög. Men det är ju ett resultat av att avgälden varit på samma nivå i tio års tid, trots att marknadsvärdet ändrats.
När ska jag betala den nya avgälden?
De tilläggsavtal som skickas ut under året gäller den nya avgälden från 1 oktober nästa år. Första fakturan med det nya beloppet kommer att skickas ut i september nästa år då den nya avgälden ska betalas för första gången.
Hur betalar jag avgiften?
Faktura skickas ut kvartalsvis till dig i mars, juni, september och december. Vi kan tyvärr inte skicka ut fakturor oftare än så.
Hur räknas avgälden ut?
Avgälden/avgiften beräknas utifrån markens värde. Vi använder Skatteverkets framräknade marktaxeringsvärde som underlag. För att sedan räkna fram årsavgälden används en ränta som domstolarna beslutat om, idag är den räntan 3%.
Exempel på hur beräkningen görs:
Om marktaxeringsvärdet för tomträtten är 600 000 kr blir den nya avgälden 600 000 kr multiplicerat med 3% = 18 000 kr/år i ny avgäld.
Mer information om hur marktaxeringsvärdet finns på Skatteverkets hemsida.
Är tomträtten avdragsgill?
Som privatperson får du dra av avgälden som ränta i din deklaration. Västerås stad skickar ut kontrolluppgifter på inbetalad avgäld varje år till dig som tomträttsinnehavare och till Skatteverket.
Vad kan jag göra om jag inte längre vill ha kvar tomträtten?
Du kan överlåta, alltså sälja den, eller friköpa den.
Vad händer om jag inte skriver under det utskickade tilläggsavtalet?
De avtal som skickats ut i år och som inte kommit tillbaka underskrivna till Västerås stad, senast den 30 september i år, kommer att ersättas av en stämningsansökan. Det blir en domstol som får avgöra frågan om vilken avgäld som ska gälla.
Jag ska flytta, ska jag skriva under avtalet ändå?
Ja, du kan skriva under avtalet innan du flyttar så länge du är lagfaren tomträttsinnehavare. Var noga med att skriva datum vid din underskrift innan du skickar in det.