Bygga nytt, riva eller ändra

Här får du veta om ditt byggprojekt kräver bygglov eller anmälan och hur du gör för att ansöka. Bor du utanför detaljplanerat område, vänligen ta kontakt med vår Bygglots.

Så här gör du

Vad vill du göra?

Här hittar du länkar till de vanligaste byggprojekten via bilder eller i A-Ö listan. Du hittar också information till företag och föreningar. Har du frågor eller synpunkter är du välkommen att kontakta vår Bygglots. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

A till Ö-lista med byggprojekt

A till Ö-lista för olika byggprojekt

Här listar vi de vanligaste projekten och byggnationerna som du kan vilja göra. Varje länk går till en sida. På sidan finns information som du kan behöva under hela tiden för projektet. Bland annat en lista på de handlingar du ska skicka med ansökan eller anmälan.

Hittar du inte det du söker?

Vi har valt att beskriva de allra vanligaste åtgärder eller byggprojekt här. Om du vill göra något annat, välkommen att ta kontakt med Bygglots på 021-39 00 00, knappval 3.

Annat som är bra att veta före, under och efter ditt projekt

Bra att veta inför, under och efter ett byggprojekt

Är du van sökande och vet vad du ska skicka med ansökan?

I den blå rutan hittar du en direktlänk till vår e-tjänst för ansökan och anmälan.

Ska du göra en ansökan eller anmälan som innehåller känslig information (som skyddsobjekt, skyddad identitet eller liknande), ska du använda vår blankett. Du ska inte göra ansökan i e‑tjänsten eller skicka in den med e‑post.
Gör så här:

 • skriv tydligt i brevet eller på blanketten att ansökan innehåller känslig information
 • skicka in blanketten med vanlig post, (postadressen står på blanketten), eller lämna in den i Stadshusets reception på Fiskartorget i Västerås.

Blankett för dig som har känslig information Word, 234 kB.

Saknar du e‑legitimation?

Du kan antingen skaffa en e-legitimation så du kan använda vår e‑tjänst eller använda vår blankett.

Skaffa e-legitimation, elegitimation.se

Blankett för ansökan om bygglov Word, 234 kB.
Blanketten är ifyllnadsbar. Tänk på att när du anger en e-postadress kommer all vår kommunikation med dig att gå via den.

Information om hur vi hanterar dina personuppgifter

Kontakta oss

Bygglots

Bygglots på Kontaktcenter hjälper dig med bygglovsrelaterade frågor såsom nybyggnation, ändringar, rivningar, detaljplanebestämmelser och mycket annat.

Öppettider: Vardagar 08.00-16.30

E-post: kontaktcenter@vasteras.se Telefonnummer: 021‑39 00 00, knappval 3

kontaktcenterbygg@vasteras.se

Nytt i Västerås

 • 11 juni 2024

  Vi växer - nu är vi 160 000 invånare i Västerås!

  Det visar siffror från Statistikmyndigheten SCB som släpptes i mitten på juni. Att vi har blivit fler invånare beror framför allt på inflyttning.

 • 30 maj 2024

  Väskförbud på Djäkneberget vid nationaldagsfirandet

  Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige. Det kommer i år att även gälla vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni, med totalt väskförbud på gräsytan framför scenen.

 • 27 maj 2024

  Ängsgärdets äldreboende del 1/3: Aron flyttar in

  Ängsgärdets äldreboende öppnar i september. I den här serien i tre delar får vi följa med på resan, från att vara en byggarbetsplats till den dag då kunderna flyttar in. I denna del är det fortfarande mycket som ska byggas, leveranser som väntar och Aron Sivapalan, enhetschef har precis flyttat in på sin nya arbetsplats. Följ med på en rundtur!

 • 6 maj 2024

  Bredd och spets vid årets nationaldagsfirande på Djäkneberget

  Välkommen att fira Sveriges nationaldag den 6 juni på Djäkneberget klockan 12.00–15.30. Nationaldagsfirandet bjuder även i år på alla de klassiska inslagen, såsom flagghissning, sommartal av kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck och allsång tillsammans med Västmanlands Teater. Firandet avslutas med eurodisco-ikonen Pandora. Observera att det i år kommer att vara totalt väskförbud på den inhägnade gräsytan framför scenen. Läs mer om väskförbudet här.

Fler nyheter

Det här händer i Västerås