Fastigheter, lantmäteri och kartor
Nästan 80 procent av all information kan kopplas till en geografisk position. I och med detta kan den visas på en karta. Har du behov av kartor, fastighetsbildning och mätningstjänster? På dessa sidor får du veta mer om vad vi kan hjälpa dig med.
I A till Ö-listan hittar du olika tjänster och ärendeformer som vi jobbar med och kan hjälpa dig med.
Hittar du inte det du söker?
Vi har valt att beskriva de allra vanligaste tjänsterna här. Om du vill göra något annat, välkommen att ta kontakt med Bygglots.
Under en tid kommer vi på lantmäterimyndigheten i Västerås stad att göra mätningar i staden. Det gör vi för att höja kvaliteten av den digitala informationen när det gäller gränspunkter.
Mätningarna sker på dagtid både i Västerås centrala delar samt i omkringliggande områden. Vi rör oss nära eller undantagsvis inom din fastighet. Det påverkar inte din fastighet. Det enda är att vi kan behöva röra oss på marken till din fastighet för att göra vissa mätningar. Vi behöver inte komma in i några byggnader.
Gränspunkter är geometriskt bestämda brytpunkter i fastighetsgränser för att markera en fastighets utbredning och avgränsar ägandet. Gränspunkterna redovisas i den digitala registerkartan som är en del av fastighetsregistret. Gränspunkter är ofta markerade med hjälp av gränsmärken såsom gränsrör, gränsstenar, hål eller dubb i sten och andra fasta märken.
Ett av momenten i kvalitetsarbetet är att mäta in gränsmarkeringar som redan finns och som kom till i äldre koordinatsystem. Då kan vi göra om dessa så att de fungerar i rikets koordinatsystem SWEREF99, som är det som används i dag.
Mätningarna har startat och kommer att fortsätta en bit in på 2024.

Spik i asfalt för gränsmarkering
Har du frågor, hör av dig till enhetschef Helena Lindholm på lantmäterimyndigheten. Du når henne på
- e-post helena2.lindholm[a]vasteras.se
- telefon 021‑39 29 18.
Kartor och
geografisk information
Geografisk information behövs för många uppgifter inom staden. Dels för planering av bostäder, transporter och vägunderhåll. Men också för bygglov, kulturminnesvård och mycket annat.
Du kan ta del av den geografiska informationen på många sätt. Kartor på papper, foton och digitala tjänster. Läs mer om de kartor eller geografisk information som du är intresserad av.
Lantmäteri och fastighetsfrågor
Västerås stad har en kommunal lantmäterimyndighet. Det är den som ansvarar för fastighetsrättsliga frågor inom Västerås kommun. Vi kan hjälpa dig med följande tjänster
- om du vill dela din mark eller slå ihop flera fastigheter
- se till att ha vägrättigheter på någon annans mark
- få reda på var gränsen går för din fastighet
- andra liknande frågor.
Ansök om lantmäteriförrättning Länk till annan webbplats. (via Lantmäteriets e‑tjänst)
Blankett för ansökan om lantmäteriförrättning Word, 313.5 kB.
Information om hur vi hanterar dina personuppgifter Länk till annan webbplats.
Tjänster när du ska bygga eller vill veta var gränsen går
När du ska bygga vissa saker kan du behöva få hjälp med både kartunderlag och att mäta in huset. Vi kan också hjälpa dig att visa var gränsen till din fastighet går. Läs mer om det här nere.
Tänk på att beställning av våra tjänster kräver e-legitimation
Du behöver ha e‑legitimation, till exempel Bank-ID, för att göra en beställning. Det krävs för att du ska kunna logga in i e‑tjänsterna där du gör beställningen. Du som företagare använder din egen e‑legitimation precis som om du skulle ha skrivit under en beställning på papper med din egen signatur. Är du ombud använder du också din egen e‑legitimation.
Nybyggnadskarta
Ibland när du ska bygga behöver du skicka med en nybyggnadskarta till din ansökan. Läs mer om nybyggnadskarta i länken. Du kan även göra din beställning digitalt.
Information om nybyggnadskarta
Beställ nybyggnadskarta Länk till annan webbplats.
Husutstakning
Innan du börjar bygga kan du behöva få hjälp att mäta ut var huset ska stå. Det gör vi med husutstakning.
Beställ husutstakning Länk till annan webbplats.
Lägeskontroll
När huset är på plats behöver vi se att det blev byggt där det var sagt på ritningen. Då gör vi en lägeskontroll.

Var går gränsen?
Vill du veta var gränsen går mellan olika fastigheter? Då kan vi komma ut och visa dig det. Du beställer i e-formuläret nere i länken.
Om du behöver en mer varaktig markering med juridisk rättskraft, kan vi göra en särskild gränsutmärkning eller en fastighetsbestämning. Vid dessa tillfällen krävs att du gör en ansökan om lantmäteriförrättning.
Beställ gränsutvisning Länk till annan webbplats.
Mätningstjänster
Mätningar av olika slag är viktiga hjälpmedel om du ska bygga om eller bygga nytt. Läs mer om de mätningstjänster som vi kan erbjuder dig.
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär Länk till annan webbplats.
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.seNytt i Västerås
-
19 september 2023
Spara energi är temat på årets Mobilitetsdag
Årets mobilitetsdag lyfter ett aktuellt tema – spara energi. Kom till Fiskartorget 22 september och möt representanter från Västerås stad, VL och NTF. Du kan bland annat träffa stadens trafikplanerare, energi- och klimatrådgivare och kika in i VL:s elbuss. Du kan även göra service på din cykel och det ordnas aktiviteter för barnen.
-
13 september 2023
Vad tycker du om våra parker och grönområden?
I Västerås finns ett stort utbud av parker, lekplatser, grönområden, stränder och naturparker. Nu vill vi gärna veta hur våra gemensamma ytor används av dig och alla andra som bor och vistas i Västerås. Svara på vår enkät senast 17 november och hjälp oss att värna, utveckla och bevara stadens gröna vardagsrum.
-
14 april 2023
Vintergrusupptagningen försenas på grund av snön
Schemat för vintergrusupptagningen har uppdaterats eftersom det kom snö strax före påsk. Det låg helt enkelt snö på gatorna när vi skulle sopa så vi fick låta sopbilarna vila lite. Men nu tror vi på våren och grusupptagningen är i full gång igen.
-
21 mars 2023
Sopa ut grus på gatan
Det dags att sopa ut vintergruset från garageuppfarter och trottoarer, för snart kommer sopmaskinerna.