Arbetslöshet

Om du är arbetssökande under en längre tid kan du få hjälp av Västerås stad. Vi kan till exempel hjälpa till med kartläggning, utbildning och olika arbetsmarknadsinsatser i form av vägledning, praktikplatser och arbetsträning.

Arbetsmarknadsinsatser, praktik och arbetsträning

För dig som är arbetssökande finns möjlighet till vägledning, praktik och arbetsträning hos arbetsmarknadsenheterna. Vi erbjuder dig hjälp för att underlätta vägen till eget arbete. Det kan bland annat vara vägledning, praktik eller arbetsmarknadsanställning.

Du får en coach som hjälper dig att hitta rätt utifrån dina behov, möjligheter och önskemål. Vi arbetar lösningsfokuserat. Det innebär att vi fokuserar på dina styrkor, resurser och möjligheter.

Hos oss kan du få:

 • kartläggning av din kompetens och erfarenhet
 • möjlighet att validera dina kunskaper
 • stöd att nå dina mål
 • bli coachad i att söka arbete
 • språkpraktik
 • arbetsprövning och praktik
 • förbättra din fysiska hälsa
 • stärka din självkänsla

Vi har ett brett kontaktnät med näringslivet och egna arbetsträningsplatser.

Många av insatserna kan du inte söka själv. Din handläggare på arbetsförmedlingen eller kommunens försörjningsstöd hjälper dig. Du kan läsa om våra insatser i Insatskatalogen eller kontakta vår kundtjänst om du vill veta mer.

Information om våra insatser, Insatskatalogen

Utbildning

Du som vet att du vill utbilda dig kan vända till Vuxenutbildningscentrum. Du kan antingen läsa på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan välja att studera för att få en yrkesexamen eller bli behörig till högskola och universitet.

Information om vuxenutbildning

Vägledning för ungdomar

Verksamheten Arenan är till för dig som bor i Västerås, är mellan 16 och 20 år och inte går ett nationellt program på gymnasiet eller som är på väg att avbryta dina gymnasiestudier.

Information om Arenan

Ekonomi och arbetslöshetsersättning

Du ska i första hand kontakta din a-kassa för att få information om arbetslöshetsersättning. Det förutsätter också att du är inskriven och aktiv hos Arbetsförmedlingen. Mer information om arbetslöshetsersättning hittar du på Arbetsförmedlingens webbplats.

Information om arbetslöshetsersättning, Arbetsförmedlingen

Om du inte har rätt till någon arbetslöshetsersättning kan du söka ekonomiskt bistånd, även kallat försörjningsstöd, från Västerås stad.

Information om försörjningsstöd, ekonomiskt bistånd

Jobbchansen Västerås

Jobbchansen är ett unikt tillfälle för företag och arbetssökande att träffas och matchas, både utifrån företagens behov och arbetssökandes kompetens. Evenemanget anordnas av Västerås stad och Arbetsförmedlingen och ger arbetssökande möjlighet att under en förmiddag att träffa flera olika företag och gå på speed-intervjuer.

Tillfällen 2024

Här är kommande datum för Jobbchansen

 • 16 maj

Tid

Kl. 9.00–12.00

Plats

Växhuset, Viktor Larssons plats, Västerås

Jobbchansen är ett unikt tillfälle för dig som arbetssökande att få möjligheten att speeddejta företag som erbjuder lämpliga tjänster just för dig!

Jobbchansen Västerås anordnas av Västerås Stad och Arbetsförmedlingen som matchar ihop arbetsgivare med arbetssökande. Under en förmiddag har du möjlighet att träffa ett eller flera olika företag och gå på speed-intervjuer, direkt på plats. Det är ett enkelt och effektivt sätt att söka jobb och allt du behöver göra är att komma i tid och ha med dig ditt cv.

Vill du delta på evenemanget? Anmäl dig till:

Reidun Andersson
E-post: Reidun.Andersson@vasteras.se
Telefon: 021- 39 19 96

Under en förmiddag har du som arbetsgivare möjlighet att hålla korta intervjuer. Konceptets tanke är att du genom dessa intervjuer ska få ett urval av kandidater som du i ett senare skede bokar in för djupintervjuer på plats hos dig. Jobbchansen är en möjlighet att rekrytera enkelt och effektivt med en stor bank av lämpliga kandidater som Västerås stad och Arbetsförmedlingen tar fram.

Vad krävs från ert företag?

Två veckor innan evenemanget lämnas en beskrivning av tjänsten som ni har att erbjuda till Arbetsförmedlingen via mejl till annelie.nystrom@arbetsformedlingen.se .

Tänk på att utöver en kort beskrivning, få med era behov men prioritera hellre reella skallkrav före vad som är meriterande. Detta för att vi ska kunna matcha och bjuda in personer som har rätt bakgrund, kompetens och erfarenhet för att passa era behov. På evenemangsdagen behöver ni delta med två personer på plats för att hålla en kort presentation om ert företag (~2 min) och sedan möta kandidater i speed-intervjuer.

Fika står uppdukat 08.30 då ni bör vara på plats för att förbereda eventet som börjar 09.00. Efter att evenemanget är genomfört kommer Västerås stad att kontakta er för en uppföljning där ni förväntas att delta.

 

Välkommen med din anmälan!

Om företaget:

Ända sedan starten 2016 har vi känt en trygghet i vår mission: vi vill bli branschens bästa arbetsgivare. När företag kommer till oss och ber om hjälp med rekrytering eller bemanning vet vi att det både är en tung och viktig uppgift som ges till oss. Vi vet också att det inte räcker med att hitta en person vars CV matchar arbetsrollen – det handlar om mycket mer än så.
Därför arbetar vi alltid utifrån vårt mantra: Att hitta Rätt person till Rätt plats. Det innebär att kandidatens personlighet och mål måste matcha med uppdragsgivarens. Det ska kännas Rätt, för båda parter. Det är då de perfekta jobbmatchningarna sker.

Det vi söker just nu;

Lagerarbetare: Krav, truckkort och helst erfarenheter bara vilja jobb, meriterande om man har körkort.
CNC operatör: Krav, utbildning och erfarenheter meriterande om man har körkort.


StudentConsulting är ett av Skandinaviens ledande rekryterings- vikarie- och bemanningsföretag och är specialiserade på studenter, akademiker och yrkesutbildade. Vi har tillsatt 20 185 jobb i Sverige, Norge och Danmark det senaste året på 206 uppdragsorter. Vårt rekryteringsnätverk består av 206 uppdragsorter, över 450 000 kandidater och över 17 000 beställare.

Vi brinner för att matcha rätt kandidat till rätt tjänst, vi söker löpande personal inom bland annat kundtjänst, lager och industri.

Det gamla ångkraftverket vid Mälaren var en gång en av landets största energiproducenter, men så en dag sprang tiden förbi och kvar blev en vacker gammal tegelbyggnad, maskiner, pannor och rör. En 18 våningar hög och 100 år gammal byggnad, 15 meter från vattenkanten, med 264 rum i industriromantisk stil, restauranger och barer med internationell känsla, 800 kvm stor poolclub, granne med Sveriges enda actionbad och en utsikt över Mälaren som får dig att tappa andan, kommer garanterat väcka alla sinnen till liv.

Tycker du att det låter lika spännande som vi gör, då ska du jobba tillsammans med oss

Servis:

Vem är du?
Du är en social person som brinner för service och mötet med människor. Du är förstås punktlig, trivs i en miljö där det är mycket att göra och du har en positiv inställning. Du är intresserad av mat och dryck, vill utvecklas och lära dig nya saker. Har alltid nära till skratt och samarbetar gärna med andra för att skapa en oförglömlig vistelse för våra gäster. Vi vill att du har snabba fötter i kombination med en fantastisk personlighet.

Utöver det tror vi att du behöver:

 • Erfarenhet från att jobba i restaurang
 • Intresse för människor och försäljning
 • Du är både van och trivs i att jobba i ett högt tempo där det händer mycket
 • En riktig teamplayer som aldrig tvekar på att göra det lilla extra för gästerna och dina kollegor

Kock:

Vem är du?
Vill du få möjligheten att arbeta i ett kök med hög ambition och gästen i fokus? Ta nästa steg i din utveckling som kock & samtidigt bidra till vår ambition att ständigt utveckla oss tillsammans?

Vi söker dig som är driven och medveten. Du vill vara med och skapa matglädje som våra gäster kommer ihåg, uppskattar, delar med sig av och vill återkomma till! Du har givetvis en stor kärlek för matlagning, älskar teamwork och har inte något emot att jobba såväl dag som kvällstid.

Vill du vara med på resan så tycker vi absolut att du skall hoppa på redan nu.

Utöver det tror vi att du behöver:

 • Erfarenhet från det fantastiska kockyrket
 • Intresse för mat & dryck
 • Du är både van och trivs i att jobba i ett högt tempo där det händer mycket
 • En riktig teamplayer som aldrig tvekar på att göra det lilla extra
 • Både kunna jobba med förberedelse, liksom jobba strukturerat under service

Genom att kombinera klassiska rätter med moderna influenser vill vi erbjuda våra gäster en unik och nyskapande matupplevelse. Hos Zakaya strävar vi efter att vara den bästa ambassadören för japansk kultur och gastronomi utanför Japans gränser.

Vi söker: Restaurangpersonal
Tjänsterna är på heltid med schemalagd arbetstid (dag, kväll och natt) på vardagar och helger och anställningen tillsvidare.

Arbetsuppgifter:
Varierande arbetsuppgifter,
diska, städa, laga mat servera, hantera kassan mm.

Krav på svenska, meriterande att kunna engelska, har god fysik.

Om företaget:

Vi är Sveriges ledande bemannings- och rekryteringsföretag med över 70 års erfarenhet och närvaro på 50 orter över hela landet. Manpower.se är en av Sveriges största jobbsajter med mer än 100.000 besökare i månaden. Vår kandidatbank innehåller cirka 250.000 CV:n och över 10.000 kandidater väljer att registrera sitt CV hos oss varje månad. Vi är en del av ett internationellt lag i över 80 länder. Som kund hos oss får du del av vår samlade expertkunskap om arbetslivet. På så sätt hjälper vi er att bli framgångsrika. Vi kallar det Innovative Workforce Solutions. När världen vill ha svar om framtidens arbetsmarknad och framtiden för kandidater och arbetssökande, då finns ManpowerGroup

Just nu söker vi:

 • CNC-operatörer
 • Elektriker
 • Svetsare
 • Traversförare
 • Operatörer med erfarenhet av varmvals
 • Industriarbetare

Om företaget:

Vi kallar oss Best av flera anledningar. Dels har vi många års erfarenhet av branschen och stenkoll på den lokala marknaden. Dessutom har vi byggt upp ett stort kontaktnät – det gör att vi snabbt och smidigt kan matcha medarbetare med företagens bemanningsbehov.

Vår story började med människor. Kärnan i alla verksamheter. Och det fortsätter vi med, för det är vi best på.

Kravprofil:

Kunden producerar kretskort till verksamheter runt om i världen, tanken är att du ska arbeta som del av processflödet i produktionen och din främsta arbetsuppgift kommer vara att löda. Du kan komma att vara del av monteringen och kontrolleringen av produkten. Arbetet kräver noggrannhet, vilja och förmåga till samarbete, problemlösning samt flexibilitet. Du är målmedveten och förstår att kvalitet är viktigt.

Arbetsuppgifter inom produktionen:

 • Manuellt montage av kretskort
 • Operatör vid automatmontage
 • Lödning av kretskort

Information:
Människor är hjärtat i företaget och vår dagliga verksamhet. Du kommer arbeta tillsammans i ett team där ni tillsammans tar ansvar. Du anställs med en tidsbegränsad anställning, heltid och schemaläggs på tvåskift, dagtid eller natt utifrån verksamhetens behov.


Bilprovningen

Har du en känsla för service och ser dig som en noggrann person? Är du lättlärd och har ett fordonsintresse? Då kan arbetet som besiktningstekniker på bilprovningen vara någonting för dig. Just nu söker vi flera Besiktningstekniker till Bilprovningen i Västerås.

Man utgår initialt från Västerås men kan även komma att bli utlånad till närliggande orter som ingår i samma stationsområde när och om behovet uppstår. Du kommer ha kollegor och en närvarande chef som kommer göra vad dom kan för att du ska trivas på din nya arbetsplats.

För att jobba som besiktningstekniker behöver man utbildning. Har man inte utbildningen sen tidigare är detta något du kommer få gå via Bilprovningen. Det är en intensiv och krävande utbildning så du behöver ha engagemang och motivation att genomföra den. För rätt person finns det även på sikt alla möjligheter att ta behörigheter på alla typer av fordon och MC.

Eftersom rollen är förenad med myndighetsutövning är det också viktigt att man föregår med gott exempel när det gäller sin egen bil.

Om företaget:

Bilprovningen finns för din och allas trygghet. Sedan 1963. Med närmare 110 stationer från Skurup i söder till Gällivare i norr är vi Sveriges ledande aktör inom fordonsbesiktning. Vi bidrar till att minska fordonens påverkan på miljön, öka trafiksäkerheten och att rädda liv. Tack vare vårt långsiktiga hållbarhetsarbete har Bilprovningen utsetts till branschbäst på hållbarhet i Sustainable Brand Index allt sedan den årliga mätningen startade 2011.


Kontakta oss

Arbetsmarknadsenheterna

Reception för arbetsmarknadsenheterna Arbetsrehabilitering, Jobbcentrum och Utvecklingscentrum

Ingenjör Bååths gata 47, ingång T6 och våning D

Telefonnummer: 021-39 15 50

kundtjanst.arbetsmarknad@vasteras.se