Väskförbud på Djäkneberget vid nationaldagsfirandet

Utifrån den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige. Det kommer i år att även gälla vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni, med totalt väskförbud på gräsytan framför scenen.

Inhägnat evenemangsområde under nationaldagsdagsfirandet vid Djäkneberget den 6 juni.

Vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni kommer det inom det Inhägnade evenemangsområdet att vara totalt väskförbud.

– Naturligtvis påverkar det här möjligheten att traditionsenligt slå sig ner på gräsytan framför scenen med sin picknick-korg, men runtom på Djäkneberget, utanför evenemangsområdet, går det bra, säger Elisabeth Fogelberg, projektledare för Västerås stads nationaldagsfirande.

För att möta Polismyndighetens villkor för att bevilja tillstånd för evenemanget har Västerås stad beslutat att inhägna gräsytan framför scenen med staket. In på området får man gå genom någon av de fyra bemannade öppningar som kommer att finnas i hörnen av evenemangsområdet. Samma vägar gäller för att komma ut.

Inne på evenemangsområdet är det alltså totalt väskförbud. Undantag ges bara för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på området samt för personer i sällskap med barn som har behov av skötväska. Undantag ges även för journalister i tjänst och de som på något sätt medverkar på scenen.

– Vi får räkna med att det kan komma att bli köer vid öppningarna till evenemangsområdet, men vi hoppas på västeråsarnas förståelse och tålamod och att vi får ett lika trevligt nationaldagsfirande som vanligt, säger Nicoletta Fornari, tf avdelningschef för kultur och evenemang.

Frågor och svar

Varför blir det väskförbud vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget?

Polismyndigheten har fattat beslut om väskförbud på större evenemang i Sverige med hänsyn till den höjda terrorhotsnivån. I år gäller det även vid nationaldagsfirandet på Djäkneberget den 6 juni. Väskförbudet gäller på evenemangsområdet, den inhägnade gräsytan framför scenen.

Kan jag ta med en påse eller genomskinlig väska in på evenemangsområdet?

Nej, väskförbudet gäller även påsar och genomskinliga väskor.

Finns det några undantag från väskförbudet?

Ja. Undantag ges för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på evenemangsområdet samt för personer i sällskap med barn som har behov av skötväska. Undantag ges även för journalister i tjänst och de som på något sätt medverkar på scenen.

Kan jag lämna in min väska för förvaring någonstans?

Vi har tyvärr inte möjlighet att tillhandahålla förvaring av väskor.

Får man bära mat och filtar "i handen" in på evenemangsområdet?

Ja, men inte i några väskor eller påsar. Plånbok och necessär ska kunna rymmas i en ficka, då är det okej att ta in.

Får man bära med sig en vattenflaska in på evenemangsområdet?

Ja. En vattentank kommer också att finnas inne på evenemangsområdet för den som behöver påfyllning. Det kommer även att finnas engångsmuggar.

Får man ta med sig barnvagn in på evenemangsområdet?

Ja, om man inte har någon annan väska än en skötväska i barnvagnen.

Får man ta med sig rullator in på evenemangsområdet?

Ja, om man inte har en väska på rullatorn.

Kan man ha picknick utanför det inhägnade evenemangsområdet?

Ja, väskförbudet gäller bara om man vill vara på gräsytan framför scenen, innanför det inhägnade området.

Mer information

Polisen har samlat information och svar på de flesta frågor på sin hemsida där du kan läsa mer.

Om väskförbud på Polisens webbplats

Programmet för nationaldagsfirandet på Djäkneberget

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den