Demokratiprojekt gav nya skolan i Gäddeholm ett namn

Nu har byggnadsnämnden tagit beslut om att den nya skolan i Gäddeholm ska heta Gäddeholmsskolan. Namnet togs fram tillsammans med eleverna på skolan i ett demokratiprojekt lett av barn- och utbildningsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen.

Illustration över Gäddeholmsskolan.

Illustration över Gäddeholmsskolan. Bild: Archus

– Det är väldigt roligt att eleverna ville vara med och bestämma namnet på skolan. Det är viktigt att vi ger utrymme för skolan att kunna jobba med äkta demokratiprojekt som blir verklighet. Jag vill rikta ett stort tack till lärare och rektor som gjorde detta möjligt och jag hoppas några elever kommer att minnas att det går att påverka genom demokratiska processer, säger Monica Stolpe Nordin (c), första vice ordförande i byggnadsnämnden.

Många elever deltog i omröstningen

Efter att eleverna fått lära sig om hur kommunal namnsättning fungerar fick de två olika alternativ att rösta på – Gäddeholmsskolan och Fredriksdalsskolan. Namnet Fredriksdal kommer från att skolan ligger i området Fredriksdal i Gäddeholm.

Valdeltagandet bland eleverna var 92 procent och omröstningen gav namnet Gäddeholmsskolan 133 röster medan Fredriksdalsskolan fick 82 röster. Därmed vann namnförslaget Gäddeholmsskolan med god marginal.

Rekommenderade nyheter

    Sidan uppdaterades den