Snöskottning och sandning
Från 15 oktober till 15 april har Västerås stad beredskap dygnet runt för att ploga och halkbekämpa det kommunala väg- och cykelvägnätet. Samfälligheter och Trafikverket ansvarar själva för sina gator.
Västerås stad snöröjer de kommunala vägarna. En del vägar är enskilda och sköts av till exempel samfälligheter.
Karta som visar vilka vägar som är enskilda
Trafikverket äger de vägar som är döpta efter nummer. Snöröjning på dessa gator kan vara annorlunda.
När kommer plogbilen till din gata?
Om det har snöat på natten är målet att snöröjningen ska vara klar innan morgontrafiken sätter igång. Men vädret är inte så lätt att styra, så det går inte alltid som planerat. Vi har anställda som arbetar med att förutspå väderläget dygnet runt under vinterhalvåret för att kunna planera vinteråtgärderna så smidigt och kostnadseffektivt som möjligt.
Vi plogar först när det slutat snöa för att slippa göra om plogningen flera gånger. Snöar det dock mycket eller länge kan vi börja röjningen under pågående snöfall.
Plogning
Normalt plogar vi i följande ordning:
Prioritet 1
Det prioriterade gång- och cykelvägnätet är cirka 13 mil av de mest trafikerade gång- och cykelvägarna. Dem plogar vi vid ett snödjup på cirka 2-5 centimeter. Plogningen görs för att cyklister lättare ska kunna ta sig till och från bland annat skola och arbete. Områden med mindre trafik får vänta till senare. Under pågående snöfall plogas bara större trafikleder samt det prioriterade gång- och cykelvägnätet. Är det mycket snö kan vi behöva ploga prioritet 1-vägarna flera gånger innan vi börjar med prioritet 2-vägarna. Kriterierna kan ändras om det snöar kraftigt och ihållande eller om temperaturen ändras.
Prioritet 2
Bussleder, busshållplatser, större trafikleder samt det övriga gång- och cykelvägnätet plogas när snödjupet är 3-5 centimeter.
Prioritet 3
Här plogas bostadsgator. Det sker först när snödjupet är mer än 8 centimeter.
Felanmälan
Om du ser att en gata missats att plogas kan du felanmäla detta genom vårt felanmälningsformulär
Tänk på att snöröjningen kan ta tid och det kan vara därför man inte hunnit ploga din gata.
Snöskottning och sandning fastighetsägare
Kommunen snöröjer och sandar de flesta gång- och cykelbanor för gående och cyklister. Där det inte finns någon gång- och cykelbana ska gående fortfarande kunna ta sig fram till gång och cykelbanorna. Det är upp till varje fastighetsägare att ta ansvar att skotta och sanda så att gående kan ta sig fram längs vägen på ett trafiksäkert sätt. En trottoar är inte en gång- och cykelbana och räknas också som fastighetsägarens ansvar.
Privatpersoner kan hämta gratis vintergrus som är blandat med salt. Tänk på att ta med egen hink.
Västerås
Du kan hämta grus på följande Återbruk i Västerås:
Bäckby
Stenby
Ängsgärdet
Gryta

Skultuna
På grund av minskade öppettider går det inte att hämta grus vid Återbruket i Skultuna. Däremot finns grus på följande platser i Skultuna:
- Skultuna IP (parkeringen)
- Kopparvägen
- Björkängsvägen 13
- Mäster Jacobs väg 28
- Prästgärdsgatan 84
- Brännugnsbacken
Grusupptagning
Grusupptagningen varierar lite från år till år beroende på när våren kommer till Västerås. Vanligtvis är grusupptagningen klar i mitten av maj, om det inte kommer snö eller mycket regn.
Först grovsopar vi det prioriterade gång- och cykelvägnätet. Det handlar om cirka 10 mil av de mest använda cykelvägarna. Grovsopningen görs i ett drag. Det betyder att vi inte sopar cykelbanans hela bredd vid det tillfället. Vi kommer sedan tillbaka och sopar hela bredden när hela området sopas i den ordinarie grusupptagningen. Områdessopningen kan ske någon eller flera veckor efter grovsopningen.
Sopning av bostadsgator
Du som bor i villa eller radhus kan hjälpa oss genom att sopa ut vintergrus från gångbaneutrymmet/kanten på gatan innan vi kommer med sopmaskinerna. Då får vi med så mycket som möjligt. Du får även sopa ut vintergrus du har spridit ut för att halkbekämpa din privata infart.
Vi sköter endast kommunala bostadsgator. Fastighetsbolag ska sopa upp vintergruset själva.
Gör så här
- Sopa ut gruset så den ligger nedanför kantstenen. Om du inte har kantsten utanför fastigheten, sopa ut sanden cirka 70 centimeter från tomtgränsen. Detta gör att sopmaskinen kommer åt och få med sig så mycket som möjligt.
- Sopa gärna ut gruset senast den 23 mars så du säkert hinner innan sopmaskinen kommer. Schemat kan ändras med kort varsel på grund av väder eller andra förutsättningar.
- Se även till att häckar och trädgrenar är inne på den egna tomten och inte hänger ut över gatan eller trottoaren.
- Undvik att parkera på gatan när sopmaskinen ska komma till ditt område.
- Har våren varit torr och solig? Spola gärna med vatten innan du sopar. Då hjälper du alla som har allergi och astma som förvärras av den dammiga luften.
Så här sopar vi under våren 2025
Under vecka 10 började vi med en första grovsopning av de prioriterade gång- och cykelbanorna. Vid grovsopningen sopar vi ett drag vilket innebär att det kan bli grus kvar i kanten. Vi återkommer och sopar rent det när vi sopar de olika områdena i staden..
Ett schema för i vilken ordning vi sopar bostadsgatorna under 2025 hittar du om du trycker på plustecknet efter rubriken Områden som står på tur.
Felanmälan
Det är först när ett område är färdigsopat och finns med under rubriken Områden som är klara som du kan göra en felanmälan.
Felanmälan kan bland annat handla om att vi har missat att sopa en gata. Om orsaken till att det inte blivit sopat är att det har stått parkerade bilar i vägen så kommer vi inte tillbaka och sopar igen.
Vill du veta när planeringen är klar varje år?
Prenumerera gärna uppdateringar genom att ange din mejladress nedan. Då får du ett meddelande när vi publicerar en uppdatering på denna sida.
Prenumerera på nyheter från Snöskottning och sandning
Vill du få löpande information om snöskottning och sandupptagning? Anmäl din e-postadress nedan så får du information när vi gör uppdateringar på den här sidan.
Kontaktcenter för bygglots, miljö, gator och parker
Kontaktcenter hjälper dig med frågor som rör bygg och miljö, gator och parker och ger övrig hjälp inom området.
Besöksadress: Stadshusentrén, Fiskartorget
Öppettider: Vardagar klockan 08.00-16.30.
Via formulär: Kontaktformulär
Telefonnummer: 021-39 00 00, knappval 3
kontaktcenter@vasteras.se
Relaterade dokument
Nyheter
-
16 april 2025
Kom och prata bygglov med oss den 24 april!
Ska du bygga altan, pool eller annat projekt i sommar? Det kan vara så att du behöver söka bygglov för dina planer. Eller har du redan börjat med bygglovsansökan och har frågor?
-
9 april 2025
Sök jobb inom hemvård – vi söker fler kollegor!
Vill du göra skillnad för människor i vardagen? Nu söker Västerås stad flera nya medarbetare till hemvården. Här har du möjlighet att arbeta i en viktig verksamhet där omtanke, engagemang och kvalitet står i fokus.